Οι φρυκτωρίες

 

Οι Φρυκτωρίες, στον αρχαίο ελλαδικό κόσμο, αποτελούσαν μια μέθοδο επικοινωνίας εξ αποστάσεως με τη χρήση πυρσών από τη μια γεωγραφική περιοχή στην άλλη. Η φλόγα της φωτιάς και τα σύννεφα καπνού λειτουργούσαν ως οπτικά σήματα για προσυμφωνημένα μηνύματα, που μετέφεραν μια σημαντική πληροφορία. Οι Φρυκτωρίες, όπως αργότερα ο τηλέγραφος και ο κώδικας Μορς, αποτελούσαν ένα δίκτυο επικοινωνίας, που έκανε τον αχανή τότε κόσμο να φαίνεται λίγο μικρότερος.

Η κάθε φρυκτωρία είχε τη δομή πύργου μέσα στον οποίο άναβε γιγαντιαία φωτιά και βρισκόταν συνήθως σε σημεία αυξημένου υψομέτρου. Η συντήρησή της αποτελούσε μια πολύ σημαντική υπόθεση για τις τεράστιες αυτοκρατορίες του καιρού εκείνου, καθώς τα νέα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν τόσο άμεσα με άλλο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της μέρας, οι στρατιώτες που ήταν συνήθως αρμόδιοι για την πυροδότηση της φρυκτωρίας, χρησιμοποιούσαν σύννεφα πυκνού καπνού για να μεταδώσουν το κωδικοποιημένο μήνυμα, ενώ τη νύχτα άναβαν λαμπρές φωτιές. 

Γνωστότερο παράδειγμα χρήσης της φρυκτωρίας αποτελεί η αναμετάδοση του μηνύματος της νίκης των Αχαιών στην Τροία. Μετά την είσοδο του Δούρειου Ίππου στην πόλη της Τροίας, με τους Αχαιούς κρυμμένους στην κοιλιά του ακολούθησε η άλωση της πόλης. Ο Αγαμέμνονας, αρχηγός των Αχαιών, υπερήφανος για την νίκη του, ειδοποίησε από το βουνό Ίδη στην Τροία τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα, που βρισκόταν στις Μυκήνες, ότι η απόρθητη Τροία είχε τελικά πέσει. Μια σειρά από φρυκτωρίες άναψαν από κορφή σε κορφή, από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη μεταφέροντας το νέο μέσα σε μια μέρα!

Για την ομάδα μας, όταν ένα νέο σχολείο παίρνει μέρος στο συγκεκριμένο Έργο και επιθυμεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια που γίνεται για τη διάδοση των πολιτικών δικαιωμάτων του παιδιού, αποτελεί ένα φάρο, λειτουργεί ως Φρυκτωρία που μεταδίδει το νέο, ότι τα δικαιώματα των παιδιών έχουν βρει φιλοξενία και σε αυτή την μαθητική κοινότητα. Η μια περιοχή επικοινωνεί, επομένως, με την άλλη μέσω αυτής της πλατφόρμας, μεταφέροντας εμπειρίες και γνώσεις πάνω στα ίδια ζητήματα που απασχολούν όλους τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι εξασκούν το δικαίωμα ελευθερίας λόγου και έκφρασης και που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονται για λογαριασμό τους. Η πλατφόρμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως μέσο για να διαδοθεί ένα συμβάν που ανησυχεί την κοινότητα, καθώς και ένας τόπος συνάντησης και αλληλοϋποστήριξης.

 

Go to top